Spaar energie uit dankzij een zonneboiler

Ben je aan het bouwen of renoveren en op zoek naar een alternatief voor een elektrische boiler of een boiler op stookolie? Dan kan je een zonneboiler overwegen. Die is veel milieuvriendelijker en energiezuiniger dan een klassieke boiler. Hier lees je meer over de werking en voordelen van een zonneboiler.

 

Hoe werkt een zonneboiler precies?

Een zonneboiler biedt een manier om gratis het sanitair water in huis op te warmen dankzij zonne-energie. Er wordt gewerkt met een voorraadvat en een zonnecollector. Die collector wordt gewoonlijk op het dak geplaatst en vangt de energie van de zon op. Eens de vloeistof in de collector is opgewarmd, verplaatst deze zich naar het voorraadvat. Dit vat stuurt nieuwe vloeistof naar de collector, waarna het proces zich herhaalt.

De opgeslagen energie wordt dan gebruikt voor het verwarmen van het water in de keuken, het bad, de douche, enzovoort. Eventueel kan je er, bij voldoende capaciteit, ook het zwembad of de vloeren mee verwarmen. Indien je er ook het water voor de centrale verwarming mee wil opwarmen, kun je kiezen voor een 'zonneboilercombi'.

werking zonneboiler

Waarom een zonneboiler een slimme investering is

Een zonneboiler is erg voordelig vanwege zijn duurzaam karakter. Zonne-energie is namelijk veel duurzamer dan de schaarse natuurlijke energiebronnen waar de klassieke boiler gebruik van maakt. Een zonneboiler is dus een ecologisch verantwoorde keuze. Denk bijvoorbeeld ook aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die hier een pak lager ligt. Met een zonneboiler draag je dus je steentje bij in de strijd tegen klimaatopwarming.

Ook op financieel vlak is een zonneboiler een goede zaak. De aankoopprijs van een zonneboiler ligt wel vrij hoog (gemiddeld 4000 à 5000 euro), maar na 7 tot 9 jaar zal deze investering terugverdiend zijn. Jaarlijks kan een gezin dan 150 tot wel 300 euro aan energiekosten uitsparen. Verder vraagt deze boiler weinig onderhoud: één onderhoudsbeurt per jaar is voldoende. De boiler kan bovendien gemakkelijk 25 jaar meegaan.

Een ander groot voordeel is dat je niet noodzakelijk een nieuw verwarmingstoestel hoeft aan te schaffen. De zonneboiler kan worden aangesloten op elektriciteit, een warmtepomp, gas, stookolie of pellets.

 

zonneboiler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *