Zwemvijvers: ecologisch en origineel

Zwemvijvers zijn al een aantal jaren in opkomst in tuinen van ecologisch bewuste groenliefhebbers. Voor de aanleg ervan, ga je niet over één nacht ijs. Ontdek hier tips en inspiratie voor je eigen zwemvijver.

 

Waarom een zwemvijver plaatsen?

Een zwemvijver is ecologisch. Dankzij het moerasgedeelte kunnen fauna en flora ongestoord bloeien. Dit zwembad is helemaal in evenwicht met de natuur. Wil je een zwembad, maar ook de natuur een handje helpen? Dan is een zwemvijver aan te raden.

zwemvijver in tuin

 

Verschillende soorten zwemvijvers

Zoveel verschillende zwemvijvers bestaan er echter niet. Deze groene vijvers verschillen onderling vooral in de vegetatie en de afwerking van de rand. Planten voor een zwemvijver kunnen gevuld zijn met : gele lis, kalmoes, pijlkruid, watermunt, lidstreng of dotterbloem. Bamboe, riet of Lisdodde zijn dan totaal niet aan te raden.

 

Onderhoud ecologisch zwembad

Normaal heb je hier niet zoveel onderhoud aan. Het plantengedeelte laat je best zoals het is. Het zwemgedeelte kan je wel af en toe eens onderhouden met een zwembadstofzuiger. Wanden of de aanloop naar het terras reinig je makkelijk met een borstel. De eerste jaren zullen er weinig planten te vinden zijn. Pas na drie jaar zijn ze volledig volgroeid.

 

Kan je dit zwembad verwarmen?

Dat kan, maar dat is niet nodig. Een zwemvijver warmt zichzelf op. Dankzij de zwarte folie wordt dit zwembad vanzelf makkelijk warm. Gemiddeld mag je je aan een temperatuur van 2 tot 4 graden Celcius verwachten. Speciaal opwarmen hoeft dus niet echt. Wil je toch een verwarmde zwemvijver? Let er dan op dat je water nooit warmer is dan 26 °C. Dan krijg je problemen met de planten. Die krijgen dan net iets te weinig zuurstof. Zeker tijdens de eerste jaren vermijd je best de verwarming van je zwembad. De eerste twee jaar is de kans op algen veel groter.

 

Hoeveel kost dit type vijvers?

Ze zijn niet goedkoop. Verwacht je aan een prijs van minstens 21 000 euro voor een vijver van 55 - 60 vierkante meter. Een kleinere zwemvijver kan je al krijgen vanaf 14 000 euro. In deze prijzen zijn alle kosten inbegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *